Cykelhjälmar allt vanligare

Bookmark and Share


Varför hjälm

Jag har cyklat mer än tusen mil om året i snitt de senaste tjugo åren. Jag har haft hjälm sen 1982. Jag har skrivit detta pga av att jag vill att ni skall få ta del av mina erfarenheter på cykel och mitt arbete på nollvisionen. Som läkare har jag dock ingen större erfarenhet av skalltrauma. Jag har bara jobbat som neuropsykiater.
Fler och fler cyklar. De har insett att cykeln är oöverträffad om man vill åstadkomma en ren och tyst miljö. Dessutom är vällevnadssjukdomar som diabetes typ 2, högt blodtryck, fetma och osteoporos allt vanligare och cykling är god prevention mot dessa. För att cykling skall utvecklas i positiv riktning måste dock säkerheten sättas i främsta rummet. En cykelhjälm har stor betydelse för säkerheten. Större än vad du tror. Var tredje cyklist som skadas får huvudskador. Minst 30 000 cyklister skadas i trafiken varje år. 40% av dem som dödas i cykelolyckor skulle ha överlevt med hjälm.

Föräldrar borde vara ett föredöme för sina barn. Att vara ett föredöme handlar inte om att påpeka vådan av att inte använda hjälm för barnen. Det handlar om att leva som man lär. Rökande föräldrar känner till problematiken. Barn gör inte som du säger, de gör som du gör.

Av de som dör i åldrarna 5 - 9 år dör 20% p.g.a. trafikskador. För 10 - 14 år gäller 33% och för 15 - 19 år är det 40%.
Cykelhjälm duger ofta vid användning av skateboard, rollerblades (inlines) och rullskridskor (särskilda rollerblade-hjälmar finns). Cykelhjälmar ger ett dåligt skydd vid motorcykelåkning.
Vid aggressiv inlinesåkning eller då hjälmen beräknas ta många smällar är en riktig inlineshjälm att föredra. En sådan är precis som ishockeyhjälmar gjorda för att ta upprepade smällar. Det tjockare skalet fördelar kraften bättre varvid frigoliten tar mindre stryk. Vid aggressiv inlinesåkning är också risken att slå i nacken större varför inlineshjälmar oftast täcker större delen av nacken. Vid cykling är behovet att skydda nacken inte så stort trots att många okunniga är måna om att påpeka behovet av detta skydd. Cykelhjälmsfabrikanterna har lång erfarenhet. Lita på dem.

Fördelar med hjälm

En hjälm med klar färg (gul, orange o likn) gör att cyklisten syns tidigare. Bilister visar större hänsyn mot hjälmförsedda cyklister. Vissa hjälmar har dessutom reflexer. En skärm skyddar ganska effektivt glasögon mot regn. Skärmen hindrar bländning från mötande bilister, reflexer i glasytor och lågt stående sol. Viktigast av allt är att hela 40% av dem som dödas i cykelolyckor skulle ha överlevt med cykelhjälm (repetition är inlärningens moder).

Hur skall hjälmen se ut

Hjälmen skall ha god passform utan tryckpunkter. Tryckpunkter kan fördras på korta sträckor, men är en plåga efter en timme eller två. Färgen är givetvis en smaksak men fördelarna med väl synliga färger bör beaktas. Lösa skärmar är dyra och fördelen med skärm så stor att det är lämpligt om den är monterad vid inköp. Kontrollera dock först att den inte skymmer sikten vid låg körställning (bockstyre). Skärmarna är ofta löst monterade för att vid kollision lätt kunna lossna.

I dessa för vissa ekonomiskt bistra tider då pengarna tycks hamna i fel fickor är givetvis priset av stor betydelse. Det bästa är dock om man kan blunda för prislappen och istället inrikta sig på att finna den ideala hjälmen för en själv. "Fyndet" som till sist blir en hyllvärmare där hemma kostar mer per km än tusenkronorshjälmen som används.

Ju bättre kondition man har desto bättre ventilation krävs. Det största motståndet mot hjälmar, från seriösa cyklister, har gällt hjälmarnas dåliga ventilation. För korta turer i långsam takt i måttlig värme krävs kanske bara ett fåtal ventilationshål. Vid större ansträngning bör största möjliga ventilationsförmåga eftersträvas. Detta utmynnar i en konstruktion där hjälmen mest består av hål. Detta utseende på hjälmen får en del att tvivla på dess skyddande förmåga. Dessutom får dagens modernt designade hjälmar ofta kritik från lekmannahåll att inte skydda panna, nacke och huvudets sidor i tillbörlig utsträckning. Mot denna kritik kan väl bara invändas att den inte har en helhetssyn på hjälmsäkerhet. Det är nämligen inte säkerhetshöjande med en aldrig så skyddande konstruktion om denna inte används för att den är för varm och svettig. Dessutom är det en betydande säkerhetsrisk att få koncentrerad svett i ögonen. Det svider rejält, man blir ganska rödögd, och värst av allt; man kan bli momentant blind och får stoppa i blindo. Denna situation uppstår om det är för varmt för att svettproduktionen skall vara obefintlig, men för kallt för att det ska bli en så god svettproduktion att saltet sköljs bort. Använder man hjälm är denna "saltlake" svårare att torka bort (med cykelhandskarna) än utan hjälm. Vissa hjälmmodeller är utrustade med svettransporterande inlägg av sämskskinnsliknande material. Dessa är mer eller mindre effektiva på att forsla bort svetten i pannan och i ögonbrynen. En god start är en så luftig hjälm som möjligt. På vintern är en luftig cykelhjälm iskall. Gör dock inte det misstaget att du köper en mindre sval hjälm som en sorts kompromiss. Detta är högsta enfald. Det är bättre att köpa en TUNN mössa eller balaclava att ha under hjälmen vintertid. Det finns särskilda mössor i fleece för hjälmar. Hjälmen rymmer sällan en tjock mössa.

Hjälmen får inte täcka öronen. För att kunna lokalisera trafikljuden måste öronen hållas fria från reflekterande ytor. Walkman (Freestyle) är direkt förkastligt ur trafiksäkerhetssynpunkt. Hjälmen bör vidare ha ett visst mått av aerodynamisk utformning därför att den därmed också blir tystare. En hjälm som brusar mycket maskerar trafikljuden. Anledningen till att vissa hjälmar har "ankstjärt" är att man vill åstadkomma laminär strömning baktill för att luften skall sugas ut så effektivt som möjligt. Genom maximalt tillflöde av luft och effektiv evakuering av densamma fås god ventilation.
Hjälmen bör vara CE-märkt.

Småbarnshjälm

Flera dödsolyckor har inträffat med cykelhjälmsförsedda barn som klättrat och fastnat med hakbandet med efterföljande kvävning. Med detta i åtanke har därför hjälmspännen konstruerats vilka löser ut vid en viss belastning. Grön färg är reserverad för denna sorts spänne. Beteckningen småbarnshjälm likaså reserverad för hjälmar med detta spänne. Det gröna spännet är bara godkänt om det är fabriksmonterat. Det är därför ingen idé att fråga efter gröna spännen för att på egen hand byta ut spännena på barnens hjälmar. Småbarnshjälmen skyddar på samma sätt som en cykelhjälm och används vid skjutsning, cykling och lek. Den rekommenderas i stället för cykelhjälm upp till ca sju års ålder. Den ramlar inte av utan vidare och är lämplig även för skidåkning, pulka, skridskor och rullskridskor.

Utprovning och justering

Mät huvudets omkrets med ett måttband. Även för barn gäller att storleken skall vara den rätta. Att köpa för stor cykel eller hjälm för att barnet om några år skall ha rätt storlek säger mer om föräldrarnas omdöme än om deras ekonomi. Det är alldeles för många barn som tvingas till att använda tjocka mössor som utfyllnad i väntan på att hjälmen ska passa. Resultatet blir en hjälm som "svävar" ovanför det som den skall skydda. Om en hjälm är för varm för barnet syns detta tydligt då hela pannan exponeras p.g.a. bakåtskjuten hjälm. Tror någon att det räcker om nacken är skyddad?

Små barn kan inte i nödvändig grad reflexmässigt skydda sig med armar och ben. Hjälmen bör därför i adekvat utsträckning skydda pannan. Ansiktet är svårt att skydda även om en inbyggd skärm ofta "påstås" göra detta. Däremot fungerar käkbenen som en naturens stötdämpare för vitalare delar. Dessa sk Le Fort-frakturer är inget nöje att läka ut. Här är en lätt hjälm en viss fördel. 250 g för barn och 330 g för vuxna är tillräckligt lätt.

Distanskuddarna som medföljer hjälmen (två - tre tjocklekar) används för att få god passform. Ibland är dessa ersatta av en justerbar rem eller två. Om huvudet är avlångt kan tunna kuddar användas i pannan och tjocka kuddar i sidorna. Remmarna skall spännas och spännet knäppas under hakan. Spännet ska inte rida på underkäken. Spännet skall inte utsättas för den böjning som käkbenet skulle orsaka. Spännet kan inte sitta plant med kinden. Remmen framför och bakom örat skall mötas strax nedanför örat utan att örat vidrörs av någon rem (Y-form). Det betyder att spännet måste sitta under käkbenet. Dra ut spännet något när det knäpps samman för att undvika att huden kommer i kläm (främst barn).

Hakbandet ska inte sitta hårdare än att du får in ett finger mellan bandet och hakan. Ta tag i hjälmens framkant, som ska sitta strax ovanför ögonbrynen, och lyft varsamt uppåt - bakåt. Om hjälmen åker bakåt behöver de främre remmarna dras åt.
Ta tag i bakkanten och lyft uppåt - framåt. Om hjälmen nu åker ner över ögonen måste de bakre remmarna dras åt.
Ta tag i sidorna på hjälmen och prova att den inte gungar i sidled. En viss rörlighet hos hjälmen kommer alltid att föreligga p.g.a. rörligheten mellan hud och skallben.

Hur länge håller en hjälm

En hjälm kan hålla många år även om skumgummi o likn brukar begränsa livslängden till högst sju - åtta år. Det anses dock inte tillrådligt att ha en hjälm mer än fem år (vissa tillverkare anser tre år) därför att all plast åldras och blir sprödare med tiden. Det är främst UV-strålning och ozon som bryter ned plasten.

En krockad hjälm skall kasseras. Detta även om inga synliga skador finns. Det kan nämligen finnas osynliga sprickor. Det gör det vanskligt att köpa begagnat. Köp ingen begagnad hjälm om du inte är förvissad om att den är oskadad. Det är dessutom svårare att finna en hjälm som passar. Ibland saknas dessutom de olika tjocklekarna på distanskuddarna. Även rejäla smällar, t ex barns våldsamma lekar, kan skada hjälmen. I vissa fall får man rabatt på en ny hjälm eller en helt ny hjälm om man kan visa polisrapport eller sjukjournal efter en cykelolycka, så spar kvittot.

En hjälm tar skada av högre temperaturer än 62 - 65 °C och skall därför inte förvaras i bilens kupéutrymme den varma årstiden. Måste den förvaras i en bil sommartid, lägg den då i bagageutrymmet. Det viktiga är att det inte får finnas rutor som släpper in solstrålarna där hjälmen ligger.


Hjälmens skyddsförmåga kan påverkas negativt av färg, dekaler, rengöringsvätskor, kemikalier och många lösningsmedel (aceton, thinner, bensin, alkohol etc).
Om hjälmen behöver rengöras använd endast en mild tvållösning och ett mjukt tygstycke. Skölj väl. Torka/pressa efteråt med en frottéhandduk.

Handskar

Även om det är minst lika många som tycker det är överdrivet käckt, dvs töntigt, att använda cykelhandskar som det finns belackare av hjälmanvändning, är nyttan av handskar stor. Det är inte alltid duktiga handkirurger som prof Göran Lundborg kan få en hand att bli som ny igen efter en olycka. Händer är intrikata instrument som är lätta att fördärva. De är värdefulla att bevara intakta så länge det går. Att använda vanliga skinnhandskar så länge vädret tillåter är tillrådligt. Vintertid duger vantar lika bra. Sommartid rekommenderas cykelhandskar av Lycra (använd virkad bomull om ni vill slipa bort huden i pannan {gäller masochister}) och syntetsämskskinn (Nalini) el annat lämpligt syntetmaterial. Glöm skinn, då handskarna bör tvättas ofta. Skinn har för kort livslängd. God tur!Addera "Så här väljer du cykelhjälm" till blinkbits BlinkList blogmarks co.mments connotea del.icio.us De.lirio.us digg Fark feedmelinks Furl LinkaGoGo Ma.gnolia NewsVine Netvouz RawSugar Reddit scuttle Shadows Simpy Smarking Spurl Taggly TailRank Technorati Wists YahooMyWeb Italy : Bloggers OkNotizie Segnalo

Den som hellre har en krage som fungerar som krockkuddehjälm:

 • Hövding Den osynliga cykelhjälmen

  Hjälmfabrikat hos Lunds kommuns cykelaffärer

  Länkar till ABUS, Atlas, Bell, Cratoni, Etto, Giro, Limar, MET (Crescent), Netti, Prowell m fl:
  Helmets: Links and Addresses

  Mängder av bokmärken; cyklar, cykling mm, på min hemsida:
  Dr. Skantze's Uncensored Links

  Counter